We firmly believe that there is no one like you – and we’re here to help you make your mark within your domain!

Catch Us On:
Contact:
Onlike
  /  Blog   /  Afacerile sunt atacate de escroci pe rețelele sociale. Cum ne protejăm?

Afacerile sunt atacate de escroci pe rețelele sociale. Cum ne protejăm?

Odată cu expansiunea internetului și a rețelelor sociale, tot mai multe afaceri își mută o parte sau chiar întreaga activitate în mediul online. Facebook, fiind una dintre cele mai populare platforme de social media, oferă oportunități excelente pentru companii de a menține legătura cu clienții lor, de a-și promova produsele și serviciile și de a-și crește vizibilitatea brandului. Totuși, această expansiune atrage și un număr tot mai mare de fraude online, care vizează adesea paginile de Facebook ale afacerilor.

Una dintre cele mai comune metode de fraudă implică trimiterea de mesaje în numele Meta. Scopul este de a păcăli afacerile să furnizeze date personale sau financiare, pe care escrocii le folosesc ulterior în scopuri proprii.

 

Specialiștii agenției de marketing Onlike se confruntă zilnic cu acest fenomen și au identificat numeroase metode de fraudă:

Amenințarea cu suspendarea contului: Escrocii pretind că pagina/ contul tău a încălcat regulile comunității Facebook și va fi suspendat dacă nu urmează instrucțiunile lor. De obicei, atașează un link care duce la o pagină falsă de autentificare.

Avertisment de securitate: Trimit alerte de securitate false care solicită furnizarea datelor de autentificare pe un site fals, susținând că astfel se poate restabili securitatea contului.

Întreruperea campaniilor publicitare: Pretind că anumite campanii publicitare vor fi întrerupte dacă nu se actualizează datele de plată. Linkul din mesaj conduce, de obicei, la o pagină falsă de plată.

Aceste tentative de fraudă sunt realizate prin mesaje pe Messenger și comentarii la postări, dar și prin etichetarea profilurilor în postări proprii, pretinzând că sunt mesaje oficiale generate de echipa Meta.

„Tot mai mulți clienți ne contactează disperați după ce au primit mesaje înșelătoare în numele Meta. Aceste fraude reprezintă un risc serios, dar cu măsurile de precauție adecvate ne putem proteja eficient,” a declarat Terebesi Tekla, unul dintre specialiștii de top ai agenției de marketing Onlike.

Ea a adăugat, „Nu furnizați niciodată date personale sau de autentificare prin mesaj. Meta nu solicită niciodată aceste date în acest mod. Dacă primiți un mesaj suspect, raportați-l imediat la Facebook folosind instrumentele de raportare. Dacă primiți astfel de mesaje prin e-mail, verificați întotdeauna expeditorul. Comunicările oficiale de la Meta vin întotdeauna de la adrese de e-mail care se termină în @facebook.com sau @meta.com. Dacă aveți orice îndoială, nu faceți clic pe linkuri, ci autentificați-vă direct pe pagina oficială Facebook.”

Bun, dar ce să fac pentru a-mi proteja conturile? 

Autentificarea cu doi factori poate fi soluția, deoarece transformă tertipurile hackerilor în „misiune imposibilă”. De exemplu, unui client Onlike i s-au furat odată 12.000 de lei, pentru că nu avea autentificare cu doi factori. Dacă ar fi avut, furtul nu ar mai fi reușit. Practic, autentificarea cu doi factori adaugă un strat suplimentar de securitate, solicitând nu doar parola, ci și un cod unic trimis pe telefonul mobil sau pe e-mailul utilizatorului. Astfel, chiar dacă un hacker reușește să obțină parola, fără accesul la dispozitivul secundar, nu poate finaliza autentificarea. Este o metodă simplă, dar extrem de eficientă, care poate face diferența între pierderi financiare semnificative și păstrarea securității datelor companiei. Toate afacerile ar trebui să implementeze această măsură de securitate pentru a-și proteja prezența online și pentru a se asigura că escrocii nu pot exploata vulnerabilitatea paginilor lor de social media.

În lupta împotriva fraudelor online, gândirea critică, conștientizarea și măsurile de precauție adecvate reprezintă cele mai importante metode de apărare. Ca proprietari sau angajați ai afacerilor, trebuie să fim în permanență la curent cu cele mai noi directive și tehnologii de securitate și să fim conștienți de metodele tot mai inventive folosite de escroci. Astfel, putem reduce semnificativ riscul și ne putem proteja împotriva amenințărilor online. Rămânem vigilenți și ne protejăm afacerile de infractorii cibernetici!